SERIÁL STALO SE PŘED…
Úvod -> Texty
pro Hostivický měsíčník -> Seriál Stalo se před…
-> 69. část
Stalo se před 130 lety: (únor 2014;
aktualizace v červnu 2014) Z dějin
hostivické školy je známo, že před stavbou nové školní budovy v roce
1906 se několik let vyučovalo v budově tzv. laboratoře, kterou si místní
školní rada pronajala od zdejšího velkostatku. Šlo o budovu v bývalé
zámecké zahradě (nyní Litovická čp. 195), ale ve školních pramenech není
vysvětleno, proč se budově říkalo zrovna laboratoř. Odpověď
přinášejí staré publikace a noviny. Zajímavá
je zpráva v Průvodci kolektivní výstavou průmyslu cukrovarnického
v Čechách na Všeobecné zemské jubilejní výstavě v Praze 1891, kde
se na stranách 7 a 8 představuje firma Wohanka a
spol. se svými „pěstovacími stanicemi“ pro řepové
semeno v Hostivici a v Leopoldsdorfu
v Rakousku. Hostivická stanice byla založena v roce 1884, tedy
právě před 130 lety, leopoldsdorfská byla o 6 let
mladší. Wohanka měl nejspíše pronajaty pole
v Hostivici a blízkém okolí, na nichž pěstoval cukrovou řepu za účelem
získání kvalitních semen na prodej. Dodával do Rakouska, Uherska, Ruska,
Francie, Německa, Polska, Belgie a Ameriky. Součástí stanice byla chemická
laboratoř, v níž bylo v roce 1890 provedeno denně 6 000
zkoušek semen polarizací. Laboratoř měřila množství cukru v řepě a
„necukru“ ve šťávě. K pohonu zařízení se používal petrolejový motor o
výkonu dvou koňských sil. V laboratoři spravované ředitelem Briemem pracovalo v prvním roce 6 chemiků a 79
dělníků, v roce 1890 již 9 chemiků a 89 dělníků. Šlo tedy o dost velký
provoz a je s podivem, že jeho existence úplně zmizela z místního
povědomí… „Původní
zpráva“ Národních listů z 10. dubna 1887 si zaslouží úplné citování: První stanice v Čechách k racionelnímu pěstění zušlechtěného semene řepného. Na císařském statku v Hostivicích uskutečněn během poslední doby
značným nákladem podnik jak zajímavý, tak velice důležitý. Zajímavý tím, že
tu běží o praktickou aplikaci Darwinovy theorie
k účelu vypěstění co možná nejdokonaleji zušlechtěného semene řepného; –
důležitou pak jest hostivická laboratoř pro cukrovarství a řepařství české
z té příčiny, poněvadž hospodářský její cíl k tomu směřuje, aby
ohromné sumy vyvážené dosud z Čech za semeno řepné do ciziny tuzemskému
zemědělství zůstaly zachovány a při tom zároveň českému cukrovarníku i řepaři
poskytnut byl materiál tak dokonalý, aby prvního kvalitou, druhého pak co do
kvantitativního výtěžku plnou měrou mohl uspokojiti. Měli jsme tyto dny příležitost nahlédnout blíže do mysterií
hostivického podniku a neváháme o významu jeho pro další vývin cukrovarství
našeho několik pronésti slov. Nechť se českému cukrovarství vytýká cokoli, – v jednom směru
najisto zasluhuje uznání co nejplnějšího: v ohledu technickém stojí
cukrovarník náš v popředí pokroku, ba právem lze říci, že mnoho nového a
dobrého, co Evropa v oboru cukrovarském vykazuje, pochází
z Rakouska, či vlastně z království českého. Toliko vůči tuzemskému semenu řepnému jevili naši cukrovarníci dosud
pozoruhodnou zdrženlivost. Není ostatně divu. Jeť nepochybno, že jakost řepného semene náleží k oněm
činitelům, kteréž při otázce o výnosnosti práce a namáhání jak řepaře, tak
cukrovarníka velice vážné vedou slovo. Půda, počasí a spůsob
pěstování, vše to má na kvantitativní výtěžek a cukernatost řepy arci
vliv nad míru důležitý, leč základní podmínkou všeho jest jakost semene!
Tisícerými zkouškami dokázáno, kterak různé druhy semene, za okolností (co do
půdy, počasí a pěstění) úplně stejných, k různým vedly výtěžkům co do
množství a jakosti vypěstěné řepy. V příčině té koná zejména prof. Märker v Halle n. S. již dlouhou řadu let podrobné
pokusy, jejichž výsledky, každoročně uveřejňované, v kruzích odborníků
s rostoucím sledují se interessem.
V podobném směru začal během posledních let pracovati prof. Novoczek v Kodani, při čemž arci i on dospěl
k témuž výsledku, že totiž „kvalita řepového semene koná rozhodující
vliv nejen na kvantitativní výtěžek řepy, nýbrž i na její cukernatost.“
K tomu dlužno ještě dodati, že dle výkazů prof. Märkera,
obsahujících výsledky loňské sklizně řepné z různých zkušebních stanic,
kdež řepa z nejlepších druhů semenných byla pěstována, vyniká nade
všecku pochybnost, že kvantitativní výtěžek nestojí s kvalitou řepy
v nižádném rozporu. Z tohoto stavu věci plyne, že pěstování řepného semene, má-li se
setkati s výsledkem žádoucím, musí se díti cestou naskrze racionální;
z toho plyne dál, že je-li kvalita řepného semene přední podmínkou
úspěchu jak řepaře, tak i cukrovarníka, tož věru národohospodářský
význam českého cukrovarství vším právem toho vyžaduje, aby se pěstění a
zušlechťování semene řepného vyšinulo na zvláštní odvětví výroby zemědělské, využitkujíc všestranně bohatých zkušeností, kterých se
vědecké bádání v oboru tom dosud dodělalo. Nuž toť jádro úlohy, kterou si v Čechách vytkla stanice
hostivická. Vizmež, kterak spěje k jejímu
rozřešení. Jako ku každé výrobě, tak i k pěstění řepného semene jest
v první řadě potřebí dobrého surového materiálu. Tím jest v našem
případu řepa „semenice“. Tato musí vyhovovati účelu svému nejen složením
lučebním, nýbrž i formou a vlastnostmi fysiologickými. Na císařských
statcích volen k cíli tomu zvláštní druh řepy, pocházející od
francouzského pěstovatele, kterýž svoje nejméně 16pctní.
cukernaté řepy matičné s nejlepšími německými
druhy řepnými křižoval. Zvláštní onen druh při výtěžku 80 metrických centů po
měřici vykazoval průměrně stav následující:
Při tom dlužno podotknouti, že analyse, vedoucí k těmto výsledkům,
počaly se konati loni již dnem 15. září, kdy řepa nebyla ještě zcela
vyzrálou. V říjnu loňského roku vykazovaly průměrné analyse dotyčných
„semenic“ výsledky mnohem příznivější, což nejlépe vysvítá
z fotolitografických výkazů, jež tehdá firmou
„Wohanka a spol.“ (kteréžto firmě svěřen byl výhradný prodej speciality řepného semene na císařských
statcích v Čechách vypěstěného) odborným kruhům byly rozesýlány.
Z analys těchto, jež v kruzích odborných došly již zaslouženého
povšimnutí, plyne zajímavé a neméně i potěšitelné faktum, že česká semenice
vzniká z mateirálu daleko lepšího, než jakým
jest materiál upotřebený k témuž účelu v Německu. Prof. Märker ve výkazech svrchu uvedených udává, že kvocient
čistoty nejlepších řep lounských obnášel 84, kdežto česká semenice pěstovaná
na císařských statcích vykazuje průměrný kvocient čistoty obnosem 88,89! Máme
tedy v Hostivicích základní materiál ku kultuře semene podstatně
cennější a vhodnější než v Německu, Leč volbou materiálu co celku není věc skončena. Má-li úspěch být
plným, dlužno zvolený materiál bedlivě přebírati, aby mezi dobrými vyhledány
byly „matky“ nejlepší; dlužno krátce zvolený druh šlechtiti. Nuž toť úlohou
hostivické laboratoře. Chemik podává si tu ruku se zemědělcem, aby pracovali
silami spojenými. I v Německu přikládají si sice četní dodavatelé řepného semene do
Rakouska zvučný název „šlechtitelů“ – „Züchter“ –,
leč skutečných šlechtitelů, kteří by úkol svůj prováděli na racionalně vědeckých, solidních základech jest v šíré říši německé pořídku. Ještě méně však má Německo
takových „šlechtitelů“, kteří by ku zkoumání a šlechtění svých semenic
vydržovali svou laboratoř. Takovíto kultivatéři
jsou v celém Německu sotva tři, nanejvýš čtyři, kdežto všichni ostatní
„šlechtitelé“ německé řepné semeno k nám importující řepné semeno toliko
„Sázejí“, však „nešlechtí“. Jinak ale tomu v Hostivicích. Tamější, se
značným nákladem zařízená laboratoř zaměstnává k účelu provádění polarisací čtyři inteligentní chemiky, jichž výkony řídí
cukrovarský inspektor pan Horský, odborník to, kterýž zkoumání řepy obral si
za předmět speciálního studia, rozvine v oboru tom již značnou činnost
literární. V Německu naproti tomu nejpřednějším laboratořím zřídka kdy
zkušený lučebník stojí v čele, – polarisace pak obstarávají tam zpravidla zahradničtí
pomocníci atd., zkrátka lidé, kteří výkony jim svěřené provádějí více méně
mechanicky, tedy nespolehlivě, arci z té příčiny, poněvadž odbornou
znalost funkcí apparatů jim svěřených u nich nelze
předpokládati. Leč i pracovní postup, v Německu obvyklý, liší se úplně od processu, jaký zaveden jest v Hostivicích.
V Hostivicích zkouší se totiž každá jednotlivá semenice zvlášť, což se
dosud ani v Německu ani ve Francii nikde neděje. V Německu a ve
Francii polarisuje sice také každá „řepa štěpná“ (Zuchtrübe), semeno z ní vypěstované nepřichází však
nikdy do obchodu, nýbrž „šlechtitel“ spotřebuje semeno toto sám
k vypěstování „sázenic“, kterýchž pak, aniž by
je znovu zkoušel, používá jednoduše k pěstění semene prodejného. Jinak jest tomu v Hostivicích. Tu zkoumá se nejprv
každá „řepa štěpná“, z těch pak vybírají se se řepy „matiční“,
z nichž opět se každá zvlášť chemicky prozkoumá, a teprv
oněch řep matičních, které prošly tímto dvojitým křížovým ohněm, používá se
ku pěstění semene do obchodu. V Hostivicích se tudy nepěstují
„sazeničky“ jako v Německu, nýbrž zdravé „řepy normální“. V Německu
se „sazeničky“ už více nezkoušejí, v stanici hostivické naopak musí
každá „matiční řepa“ projíti novou zkouškou a tím se docílí, že materiál
k vypěstění konečného plodu v každém ohledu může vyhovovati. Dotýčné zkoušky „řep normálních“ nalézají se
v Hostivicích právě v plném proudu. Ačkoliv máme již počátek dubna,
tož přece vybírají se z „normálních“ oněch řep jenom takové, které vykazují
14–16½ proc. cukernatosti, kdežto řepy po
14 proc. jednoduše se vylučujou.
Při tom dbá se vedle hodnoty chemické při každé řepě i jejího vzrůstu a
povahy fysiologické. Volíť se ku zkouškám jenom
čisté plnotělé dlouhé exempláře s dlouhým
bodcovým kořenem beze všeho postranního větvoví. – okolnost to, která má pro
kvantitativní výtěžek, tedy pro kapsu rolníka význam veliký, na niž však při
pěstění v Německu nižádný se nebéře zřetel. Zařízení laboratoře samé jest důmyslně provedeno, spočívajíc na přesném
provedení principu dělení práce. Ve zkušební síni pracuje mimo čtyry chemiky a účetního, výsledek analysí
zanášejícího, as 40 děvčat, při čemž se denně provádí 2 500 polarisací, výkon to, kterého dosud žádná laboratoř
v Německu neb Rakousku nedostihuje. Mimo to postaveno k předběžnému
zkoumání matičních řep 14 apparátů, z nichž
každý jest obsluhován 11 osobami, takže, jsou-li všechny apparáty
v činnosti, zaměstnáno jest toliko při předběžném výběru řep 160 osob
denně. Cíl, který si značný tento podnik vytknul, jest zajisté záslužný.
Českému řepařství má se dostati semene, které jest s to, aby nejen
cukrovarníku poskytlo vydatné suroviny, nýbrž zároveň i rolníka
kvantitativním výtěžkem plnou měrou uspokojilo. Rolník musí skliditi nejméně
80 metr. centů po měřici, aby se mu sázení řepy vyplácelo, a cukrovarníku
dlužno poskytnouti řepu umožňující výtěžek nejméně 12 proc.
A dosažení cíle toho lze zabezpečiti jenom tím, poskytne-li se rolníku
k setbě materiálu v každém ohledu co nejzdatnějšího. Arci musí i rolník se své strany vhodně spolupůsobiti. Potřebí zejména,
aby k pěstění řepy volil dobrá, povýšeně rozložená pole, která nutno
řádným, příkladně Sackovým pluhem pokud možno
hluboko zorati a řepu samotnou pak sázeti jednu od druhé ve vzdálenosti
nejvýše 5 palců. „Austria Electeral“
– toť jméno semene na císařských panstvích pomocí hostivické laboratoře
pěstovaného – žene totiž do hloubky, poskytujíc řepu, která má podlouhlou, plnotělou postavu, a žádá tudy, aby mu přípravou
půdy dána byla možnost přirozené svoje vlastnosti rozvinouti. Leč právě tyto
vlastnosti jsou zase vzhledem k prospěchu rolníka velmi vítané, neboť umožňujou, aby zužitkována byla nejen horní vrstva prsti,
nýbrž i vrstvy spodní, což arci na kvantitativní výtěžek pole nemůže
zůstati bez vlivu. Z uvedeného plyne, že působnost hostivického podniku slibuje míti
pro další vývoj řepařství a cukrovarství našeho význam velice důležitý, tak
že právem možno jeho vznik vřele vítati. O
tom, jak příznivě byly hodnoceny výsledky Wohankovy
firmy, napsaly Národní listy 16. října 1895: Vyznamenání domácího pěstění řepného semene V minulém měsíci navštívil pan Armand Vivien,
professeur du cours technique et pratique de sucreris à l´école nationale des industries agricoles à Donai, Rakousko za tím účelem, by poznal velké pěstovací stanice semenářské firmy Wohanka
a spol. v Leopoldsdorfě a v Hostivicích.
Několikráte navštívil dvě velké zkušební laboratoře uvedené firmě náležející,
jakož i rozsáhlá semenná pole. V laboratořích užívané nové a praktické
přístroje ku zkoušení semenaček zajímaly jej neméně než na Wohankových zkušebních stanicích prováděné vegetativní
rozmnožování, jakož i zkoušky s očkováním činěné. Prof. Vivien informoval se důkladně a byl překvapen Wohankovým zkušebním polem, jakož i zvláště nejnovějšími
pokusy ústředním spolkem rakousko-uherských cukrovarníků ve Vídni na Wohankově zkušební stanici v Leopoldsdorfě
prováděnými a vyžádal si zprávu o konečných resultátech těchto pokusů. Jak
důkladně a vážně francouzský učenec naše tuzemské pěstění řepového semene
studoval, dokazuje i to, že navštívil nejbližší cukrovary Hodonín a Břeclav,
by poznal též řepy z Wohankova semene
prakticky vypěstované. Prof. Vivien polarisoval sám před svým zrakem ze země vytažené řepy a
doznal otevřeně, že ve Francii takové výsledky, jak v jakosti i ve váze
příznivé za nemožné se pokládají, a blahopřál p. Wohankovi
k tomuto výsledku s podotknutím, že jeho zkušební stanice
v ohledu vědeckém i se zřetelem na celé praktické pěstění dlužno čítati
mezi nejlepší stávající pěstění toho druhu. Zároveň s prof. Vivienem navštívil hostivickou zkušební stanici p. Fruwirth, professor na vysoké
škole zemědělské ve Vídni. Laboratoř
v Hostivici skončila někdy před rokem 1905, konkrétní záznam o zrušení
tohoto podniku zatím nebyl nalezen. Jak je zřejmé už z úvodu tohoto
článku, prázdné prostory byly dočasně využity pro potřeby hostivické školy. Majitel
hostivické laboratoře Josef Wohanka se narodil 2.
listopadu 1842 v Poleradech na Žatecku, vystudoval reálné a obchodní
školy v Mostě a v Praze a ve věku 24 let založil vlastní
velkoobchod technickými potřebami, který doplnil v roce 1874 pobočným
závodem ve Vídni a roku 1890 v Budapešti. V roce 1882 se stal
členem obchodní komory v Praze a několikrát byl zvolen jejím
předsedou. Při jubilejní zemské výstavě v roce 1891 byl členem výkonného
výboru a předsedou pořadatelského výboru. Opakovaně byl zvolen zemským a
říšským poslancem, ale mandátu říšského poslance se vždy krátce po zvolení
vzdal. V roce 1899 byl jmenován doživotním členem panské sněmovny říšské
rady. V roce
1910 Wohanka koupil v Roztokách dům čp. 23
v Nádražní ulici a zřídil v něm sušárnu a třídírnu řepného semene.
V činnosti tak pokračoval mimo Hostivici. V době, kdy koupil
roztocký dům, mu patřil též zámek a polnosti v Úholičkách. Kde fungovala
třídírna semene mezi roky 1905 a 1910, nevím. Josef
Wohanka zemřel 2. ledna 1931 a v jeho práci
pokračovali synové Miloš a Vladimír. Je
zajímavé, že snahy císařského velkostatku o určitou specializaci se
objevovaly již dříve. V novinách hlavně ze 70. let 19. století
nacházíme řadu inzerátů, kterými velkostatek nabízí na prodej zelí ze dvorů
Litovice, Tachlovice, Hořelice a dalších. Studium hospodářských
písemností ve fondu Velkostatek Tachlovice – Jeneč by nejspíše ukázalo více
podrobností k proměnám zemědělského hospodaření na „panských“ polích… Za upozornění na Wohankovo působení
v Roztokách děkuji hostivickému kronikáři Antonínu Štětkovi. Použité prameny: ·
Národní
album, sbírka podobizen a životopisů českých lidí prací a snahami
vynikajících i zasloužilých, Praha 1899 (monografie zveřejněná
v projektu Kramerius Národní knihovny ČR) ·
Průvodce kolektivní výstavou
průmyslu cukrovarnického v Čechách na Všeobecné zemské jubilejní výstavě
v Praze 1891 (monografie zveřejněná
v projektu Kramerius Národní knihovny ČR) ·
Josef Gruber: Obchodní a
živnostenská komora v Praze v prvním půlstoletí svého trvání 1850–1900 (monografie zveřejněná v projektu
Kramerius Národní knihovny ČR) ·
Národní listy
10. dubna 1887 a 16. října 1895 a další noviny (periodika zveřejněná
v projektu Kramerius Národní knihovny ČR) ·
Pamětní kniha
obecné školy v Hostivici do roku 1917 (přepis bude zařazen do řady
K Pramenů k hostivické historii) ·
Odraz,
měsíčník Roztok a Žalova, č. 5/2006 (staženo
z internetu v prosinci 2013; uvedeno chybně jméno František
Wohanka) ·
Odraz, měsíčník
Roztok a Žalova, č. 3/2012 (staženo
z internetu v červnu 2014) ·
Informace
roztocké kronikářky Jaroslavy Weberové zaslané e-mailem 3. června 2014 |
Úvod -> Texty
pro Hostivický měsíčník -> Seriál Stalo se před…
-> 69. část