Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: image003

 

DIVADLO V HOSTIVICI A V LITOVICÍCH

 

Úvod -> Divadlo -> V letech 1945 až 1954 -> 1947: Rukopis času

 

 

Rukopis času

Hra o šesti jednáních

Zdeněk Němeček

 

Základní údaje

 

Litovice, Dělnický dům

4. května 1947

 

Pořadatel

Dramatická jednota J. K. Tyl Hostivice-Litovice

 

Režie a scéna Jan Šustr

 

Role a herci

Věra – Roučková

Klára – Špalíčková

Michaela – Fialová

Jana – Majerová

Karolina Krestová – Nedbalová

Dr. Jaromír Gabriel – Václav Vančura

Karel Lužný – Josef Doležal

Pavel – Koželuh

Hold – Václav Hurt

Baron StrangeJiří Novák

Pradlena – Končelová

 

Pozvánka

 

 

 

 

Ohlas v tisku

 

Časopis Vzlet 3/1947

DIVADLO.

4. května byla provedena ochotnickým souborem Tyla divadelní hra „Rukopis času“. Hrálo se před poloprázdným hledištěm; potlesk po každém obraze slábl a po posledním – při rychlém odchodu nedočkavých diváků – se ztratil úplně.

Hra má některé slabiny, které by museli herci vyvážit nadprůměrným výkonem. A na ochotnickém jevišti se nadprůměrného výkonu nedosáhne. Proto snad byl tak malý ohlas u obecenstva a proto snad vyzněla mluvená slova tak mrtvě a unaveně. Někteří se poctivě snažili hrát přirozeně a opravdově – Karel Lužný (Doležal), dr. Gabriel (Vančura), Jana (Majerová) i profesorka Věra (Roučková). Představitel barona Strangeho (Novák) přehráváním udělal ze své postavy až příliš směšnou figurku. Druzí však nedovedli přihrávat a nechali dobrou vůli svých kolegů zaniknout – Klára, Pavel, který měl na svou roli mladý a neurovnaný hlas, nepochopil také její podstatu; Michaela, Karolina Kresková – vážná a přepjatá stařena, která byla sehrána pí Nedbalovou přesně tak jako předtím králova sestra.

Znovu se ukázalo, jak mnoho záleží na zdánlivě nevýznamných postavách (pradlena, barikádníci, agenti, gestapo); jejich vstup na jeviště nemá působit disharmonicky a nedbale vyslovovaná slova nemají vyvolat smích obecenstva.

Scéna byla řešena dobře; jen při kostýmování se zapomnělo, že děj prvních dvou obrazů se odehrává v letech první světové války.

Shrnujeme: představení chyběl spád – trochu vinou autora, ale nejvíce režiséra – a živost. Chyběla mu vnitřní síla, kterou by kladně zapůsobilo na obecenstvo.

ef

 

Prameny

Sbírka autora

Rejstřík divadel

Vzlet 3/1947

 

 

Úvod -> Divadlo -> V letech 1945 až 1954 -> 1947: Rukopis času

 

Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: image003