HOSTIVICKÉ PODNIKY A ŽIVNOSTI
Úvod -> Podniky
a živnosti -> Hostivická mlékárna -> Článek
v Evě 1937
Hostivická mlékárna Článek
o hostivické mlékárně z roku 1937 Časopis
moderní ženy Eva Vydání
z 15. října 1937 Strana
13 Několik slov o moderní mlékárně. Zbývá říci něco málo o moderních
mlékárnách, takových, z jakých se dodává mléko do pražských obchodů.
Přinášíme tu obrázky z hostivické mlékárny státních statků, která je
z nejmodernějších mlékáren vůbec. Především tato mlékárna nepřipomíná
v ničem staré hospodaření s mlékem na statcích. Je to vlastně, i
zvenčí dokonalá, malá továrna. Ve sklepě je skutečná strojírna s hlukem,
který se vyrovná hluku ve strojovně každé přádelny. Také
v mlékárně samotné není nic, co by působilo improvisovaně. Velká a
světlá místnost je obložena šamotkami, nádrže jsou rovněž z kachlíků, a
při celém tom procesu čištění, pasteurisování a
odstřeďování (při výrobě smetany) neprojde mléko již nijakým způsobem
lidskýma rukama: pouze trubkami. Ženy,
které v mlékárně pracují, mají tu moderní umývárny, převlékárny a
sprchy. Také než vstoupí do mlékárny, musí si umýti
ruce. Konve
i lahve jsou vymývány a sterilisovány parou, takže
i tady člověk vlastně jen přisluhuje, ale samotných předmětů se nedotýká. Konečně,
smetana se vede do nádržek, kde se zakvašuje, zase jen potrubím, stlouká se
mechanicky a prochází lisem, který máslo zpracuje do úhledné formy. Principem
moderního mlékařství je tedy čistota, a čistota je pečlivě střežena a
prosazována. Záleží pak jen na obchodech s mlékem
a hlavně na energii a pečlivosti konsumenta samotného, aby čistota mléka byla
dodržována až do konce, do chvíle, kdy mléko pijeme nebo je přidáváme do
jiných potravin. Ale to už je zase skoro samostatná kapitola. Umývárna konví. V trychtýřovitém přístroji se
konve čistí parou. Nádrže na mléko a pasteurisační
aparát. Chladič na mléko – trubky,
naplněné vodou a solankou, přes které proudem teče horké mléko. Deskový pasteurisační
aparát. |
Úvod -> Podniky
a živnosti -> Hostivická mlékárna -> Článek
v Evě 1937