HOSTIVICKÉ PODNIKY A ŽIVNOSTI
Úvod -> Podniky
a živnosti -> Hostivická mlékárna -> Článek
v Hostivickém měsíčníku 1974
Hostivická mlékárna Článek
o hostivické mlékárně z roku 1974 Hostivický
měsíčník z ledna až dubna 1974 Hostivické závody
se představují – mlékárna „Psal
se rok 1884. Bylo k večeru. Po silnici od Prahy přes Dejvice-Šárku-Jenerálku a Horoměřice drkotal povoz. Dva statní, dobře
živení koně, pěkná plachta povoz kryjící i celé vybavení nenechávalo nikoho
v pochybnostech o jeho účelu i majetníku. Byl to mlékařský povoz
z císařského velkostatku. Z Kolče, Slatiny, Zvoleněvsi, Brodců
atd. putovaly denně tyto povozy naložené dřevěnými putnami ku Praze.
Zásobovaly Prahu mlékem. Povozy vyjížděly z velkostatků okolo půlnoci a
drkotaly ku Praze, aby již o páté hodině ranní rozvážely svůj náklad
zákazníkům. Byly jimi tehdejší pražské prodejny mléka, které byly umístěny
většinou v průjezdech starých malostranských domů. Když bylo mléko
rozvezeno, uchýlili se „mlékaři“ (tak je všeobecně vesničtí lidé nazývali) na
svá stanoviště – v zájezdních pražských hospodách, U Štupartů
na Starém Městě, v Nové hospodě na Malé Straně a jinde. Nakrmili koně,
vyřídili různé posílky, které jim byly svěřeny obchodníky a obyvateli vesnic,
kterými cestou do Prahy projížděli, sebrali prázdné putny v prodejnách a
vydávali se v odpoledních hodinách na cestu k domovu. Přijížděli
pozdě za večera, vyměnili na velkostatku koně, přijali nový náklad puten s
mlékem a kolem půlnoci nastupovali novou cestu ku Praze. Tak to šlo den ze
dne kromě neděle. Klímali na kozlících, velmi často zalézali i dovnitř
povozů, pod plachtu, aby tam na slámě mezi putnami se oddávali bezstarostnému
spánku. Auta tenkrát ještě nejezdila, dobromyslní vážní koníci znali nejen
cestu, ale i všechny její zastávky, nebylo třeba se obávati, že by
zavinili nějaký karambol anebo zapomněli zastavit tam, kde toho bylo
zapotřebí.“ Takto
popisuje počátky mlékařství Antonín Zápotocký v knize „Vstanou noví
bojovníci“. Stejná slova platí o naší obci, neboť i odtud odjížděly ku
Praze stejné mlékařské vozy. Plechová tabulka však nesla nápis: „Mlékárna c.
k. hospodářské správy Hostivice“. Tato mlékárna byla založena již v roce
1870. Právem se může chlubit, že je závodem, který započal historii
mlékařství v českých zemích a výrobu mlékařských výrobků.
V tehdejší době smetany, másla, tvarohu a syrečků, po kterých byla velká
poptávka. V mlékárně se zpracovávalo mléko z okolních císařských
statků. Používalo se prvních odstředivek. Do té doby se získávala smetana
z mléka jen ustáváním a sbíráním. Brzy využila mlékárna i vynálezu
máselnice a zavedla strojní zpracování mléka na máslo. Nynější závod
začleněný do národního podniku Laktos je přímým
pokračovatelem této první průmyslové mlékárny v Čechách. Od svého vzniku až do dnešního dne,
tady po dobu více než 100 let, má hostivická mlékárna stejný denní program. Během
této dlouhé doby vlivem modernizace výroby a rostoucími nároky na zásobování
obyvatelstva nezávadným mlékem se však mnoho změnilo. Prvním důležitým
zásahem do chodu závodu bylo vydání zákona o povinné pasterizaci mléka pro
zásobování hlavního města. Státní statky byly tímto zákonem vyřazeny ze
zásobování Prahy syrovým mlékem. Proto přistoupily k vypracování
projektu nové moderní mlékárny s možností pasterizace mléka.
V květnu 1935 byla zahájena stavba a 1. listopadu téhož roku
byla uvedena mlékárna do provozu. Její vzhled zůstal až do dnešní doby takřka
nezměněn. Původní kapacita byla 15 000 litrů denně vykoupeného mléka,
určeného ke zpracování. Mlékárna zaměstnávala 12 osob. Počáteční příjem byl
asi 9 000 litrů. Mléko bylo vykupováno pouze ze státních statků. Do
závodu se dováželo nákladními auty, po železnici v konvích a
v menší části koňskými potahy rovněž v konvích. Zpracovávalo se na
mléko konsumní, smetanu, šlehačku, máslo, jogurty a tvaroh. Výrobky byly
rozváženy do 12 vlastních prodejen závodu v Praze a dále do většiny
pražských nemocnic, ústavů, vojenských útvarů a asi do 100 obchodů. Počátkem
okupace v roce 1940 byl závod zčásti rozšířen a vybaven dalším strojním
zařízením. Počal vykupovat mléko i od soukromých zemědělských závodů a jeho
kapacita stoupla na 20–25 000 listů mléka denně. V té době bylo
také provedeno územní rajonování sběrného i
rozvozního obvodu a závod zásoboval kromě určeného rajonu v Praze i část
města Kladna. Největší
rozmach závodu nastal po skončení války. V roce 1948 došlo ke znárodnění
velkých akciových mlékáren společností v Praze. Byl vytvořen národní
podnik a do něho začleněn i závod Hostivice. V této době byla přistavena
část budovy pro kancelářské účely a tím mohly být rozšířeny provozní
prostory. Modernizovalo se strojní vybavení a výrobní kapacita stoupla na
30 000 litrů mléka denně. V následujících letech bylo strojní
zařízení dále rozšířeno a kapacita závodu se zvýšila na dvojnásobek. V současné době zpracovává mlékárna
Hostivice 50 až 60 000 litrů mléka denně. Z expedičních skladů
vychází denně mléko konsumní, mléko plnotučné, šlehačka, smetana jogurty a
tvaroh. Denně závod naplní na moderní automatické plničce tekutými
mlékárenskými výrobky až 60 000 lahví. Od roku 1966 není v závodě
vyráběno máslo, neboť bylo využito nového způsobu jeho výroby
v centrálních máslárnách. Vlastní dopravou jsou výrobky rozváženy
v časných ranních hodinách do přidělených oblastí měst Prahy a Kladna a
venkovských částí okresu Praha-západ a Kladno k zásobování obyvatelstva.
Z přidělených obvodů obou okresů svážejí mléko od zemědělských závodů do
mlékárny moderní cisternové vozy. Svoz a rozvoz znamená práci
v časných hodinách i za nepohody, kdy většina lidí ještě pospává, ale
mléko již nastoupilo cestu na jejich stoly. Tuto práci je třeba ocenit, neboť
bez ní bychom neměli možnost nákupu čerstvého mléka a mléčných výrobků
okamžitě při ranním otevření prodejen. Pracovníci závodu často pociťují, že
spotřebitel tuto skutečnost nikdy neocení a považuje ji za běžnou
samozřejmost. Jízdy pro mléko na zemědělské závody jsou rovněž každodenní,
neboť zemědělství produkuje mléko denně a denně musí být odváženo ke
zpracování. Tento koloběh udává charakter provozu mlékařského závodu, který
je doslova nepřetržitý. Mlékaři fungují po všechny dny v roce.
Zaměstnanci pracují přímo u ošetření mléka, plnění lahví, uskladnění
v chladírnách, u výroby tvarohu, v údržbářské četě, musejí
nastoupit i o nedělích a svátcích do práce, aby bylo v následující den
zajištěno zásobování. Jsou-li sváteční dny soustředěny do 2 až 3 dnů
bezprostředně po sobě jdoucích, je mléko zpracováváno s největšímu
obtížemi. Práci provozních zaměstnanců, a to zejména žen, kterých je
v provozu větší část, vedení závodu mimořádně oceňuje, neboť je
namáhavá, a i když je finančně zvýhodněná, nemůže to vyjádřit obětavost a
ochotu pracovat, kdy ostatní doma užívají svátečního klidu. Kromě
tohoto nemilého důsledku práce v nepřetržitém provozu přináší činnost
v mlékařském závodě vysoké nároky na dodržování sanitačních a
hygienických předpisů. Jen jejich úzkostlivé dodržování zaručuje výrobu
jakostních výrobků. Předepsaná jakost je denně sledována vlastní kontrolou
v závodové laboratoři a pravidelnými i namátkovými kontrolami
hygienických a veterinárních institucí okresu a konečně Státní inspekcí
jakosti. Výrobky jednotlivých závodů jsou v pololetních obdobích posuzovány
na celopodnikových jakostních přehlídkách. V loňském roce vyšel závod
Hostivice z těchto přehlídek se ctí. Umístil se na prvním a druhém
místě. Jak náročné úkoly plní hostivický závod
Laktos a jak obtížná je práce vlastně všech
kategorií zaměstnanců závodu, jsme čtenáře již informovali. Nyní je na místě
napsat o tom, jak je úsilí pracovníků o splnění úkolů organizováno.
V závodě jsou samostatné organizace ROH, SSM a SČSP, které pod vedením
organizace KSČ a ve spolupráci s hospodářským vedením rozvíjejí různé
formy socialistické soutěže mezi zaměstnanci. Příkladem je brigáda
socialistické práce, jejíž činnost byla v letošním roce oceněna
Středočeskou krajskou odbornou radou udělením titulu Kolektiv 50. výročí
vzniku KSČ. V brigádě pracuje 28 zaměstnanců – mladých dělnic a dělníků
– příslušníků SSM a techniků, kteří svou činnost zaměřili na uplatnění
racionalizačních opatření k dodržování technickohospodářských norem,
k úspoře paliva a energie, ke snížení práce přesčas a zvýšení
produktivity práce. Ve všech těchto směrech dosahuje brigáda dobrých
výsledků. Stranická organizace i ROH věnují stálou pozornost mladým
zaměstnancům a dbají o jejich politický i pracovní růst. Dobře si vede
skupina SSM. Čítá 14 členů a má vlastní soutěž o „Rudý karafiát“. Soutěž
přináší závodu četné úspory, například ve spoření folie na uzavírání lahví,
a významně přispívá ke zlepšení okolí závodu a pracovního prostředí. Dobré
pracovní výsledky zaměstnanců závodu v náročném provoze a za obtížných
pracovních podmínek hodnotí vedení závodu nejen odpovídající mzdou, ale snaží
se, spolu s ROH, poskytnout pracovníkům potřebnou péči přímo
v závodě i v jejich volném čase. V poslední době se
podstatně zlepšilo závodní stravování, byly upraveny komunikace a pracuje se
na rozšíření sociálního zařízení. Pro příjemné a zdravé užití volního času
mají zaměstnanci možnost využívat rekreace ROH, rekreační pobyty
v podnikových zařízeních v republice i v zahraničí. Pro
krátkodobou rekreaci zaměstnanců jsou pořádány zájezdy do zajímavých a
krásných míst vlasti a pro zájemce o sport lyžařské zimní zájezdy do hor.
Kulturní zážitky umožňují zájezdy do kin a divadel. Tak vedení závodu s organizacemi
pracujících usiluje o stálé zlepšování pracovních podmínek, soustavný růst
platů a mezd a vhodné využití volna, jak je to při trvalém provozu
v závodě možné. Doufáme,
že tímto článkem se nám podařilo říci hostivickým občanům to základní o
mlékárně v jejich obci, o níž asi dosud mnoho nevěděli. Vzpomenou si na
ni asi spíše tehdy, kdy není včas mléko v obchodech, protože se objevila
nějaká porucha, kterou jsme přes všechno úsilí přece jen nestačili včas
odstranit. Teď už budou vědět, že se v mlékárně snažíme sloužit
spotřebitelům co nejlépe. Budou o nás vědět více. A na závěr bychom chtěli
použít tuto informaci i jako pozvání, neboť rádi přivítáme v našem
pracovním kolektivu hostivické občanky i občany, kteří získají pracoviště
v blízkosti bydliště a závodu přispějí svou pomocí k zásobování
spotřebitelského trhu. |
Úvod -> Podniky
a živnosti -> Hostivická mlékárna -> Článek
v Hostivickém měsíčníku 1974