HOSTIVICKÉ PODNIKY A ŽIVNOSTI
Úvod -> Podniky
a živnosti -> Hostivická mlékárna -> Článek
v Hostivickém zpravodaji 1/1961
Hostivická mlékárna Článek
o hostivické mlékárně z roku 1961 Hostivický
zpravodaj č. 1/1961 Dvacet pět let
Hostivické mlékárny. Dne 1. listopadu 1960 tomu bylo 25 let, co byl zahájen provoz
v Hostivické mlékárně. Desetiletí trvání mlékárny bylo slaveno velmi
okázale, kdežto pětadvacetileté jubileum prošlo bez povšimnutí. Chci proto
alespoň touto cestou upozorniti širší veřejnost, že naše mlékárna je již
čtvrt století v provoze, a zároveň poukázati na růst závodu a uvésti
některé zajímavosti, spojené s jeho činností. Vybudování Hostivické mlékárny je spojeno se zavedením povinné pasteurisace mléka, dodávaného do Prahy. Aby státní
statky mohly tehdy dále dodávati do Prahy mléko a mléčné výrobky, byla pro ně
v Hostivici vystavěna nová, moderně zařízená mlékárna, kolem níž byl
založen vkusný park. Kapacita této mlékárny odpovídala produkci mléka státních statků,
které podléhaly tehdejší vrchní správě v Jenči. V Hostivické
mlékárně bývalo totiž zpracováváno pouze mléko ze státních statků. Teprve od
5. května 1940, kdy byly likvidovány některé malé závody v okolí Prahy,
bylo do Hostivic dodáváno mléko i ze sběren, které byly tehdy zřizovány,
a to z převážné části okresu Kladno. Během okupace byl sběrný obvod ještě několikrát měněn a také dále
rozšiřován. Větší počet dodavatelů neznamenal zvýšenou dodávku mléka, ale
naopak jeho množství bylo rok od roku nižší. Schodek, který chyběl pro
zásobování přidělené oblasti, byl uhražován dovozem
z jiných mlékáren. Podstatné zvýšení kapacity mlékárny nastalo teprve po Revoluci,
kdy byly pro výrobu mléka stále příznivější podmínky, zejména pak zavedením
JZD. Tato nová forma socialistické zemědělské výroby se poměrně brzo zaběhla
a opravdový zájem o mléčnou produkci dokázal zvýšiti značně dojivost, takže
dnes máme dosti JZD, která nám denně dodávají téměř 1 000 l
a dvě dokonce více než 2 000 l mléka. V současné době provádíme výkup mléka z převážné části
okresu Praha-západ a Kladno a z poměrně malého úseku okresu Beroun a
Rakovník. Předisposice, t. j.
mléko dopravované v cisternách z jiných mlékáren, dosahují
25 % z celkového příjmu. Množství mléka, které je u nás nyní denně zpracováváno,
samozřejmě značně vzrostlo, takže porovnáme-li první léta provozu mlékárny
s dnešním stavem, docházíme k závěru, že dnes je přijímáno mléka
šestkráte více, másla je vyráběno 65× více, tvarohu 30× více a jogurtů 12×
více. Svoz mléka byl původně prováděn jen koňskými potahy, které byly
postupně nahrazovány auty. V době okupace nastal krok zpět, jelikož
koňskými potahy nebyl prováděn jen sběr, ale i velká část rozvozu. Po
Revoluci byl tento stav úplně změněn a všude byla zavedena rychlejší a
rentabilnější doprava auty. Všechny stroje v provoze byly postupně vyměněny za
výkonnější a modernější. V roce 1952 byla zapojena automatická lahvovací kolona na hliníkový uzávěr. S mlékárnou Lactum v Brně jsme byly tehdy jediné závody, kde se
používalo tohoto moderního hygienického uzavírání lahví. Tyto stroje nám umožnily značně zvýšiti množství expedovaného
lahvového mléka, o které je stále větší zájem a jímž jsme byli schopni plně
uspokojovat požadavky trhu a často jsme vypomáhali lahvovým mlékem i jiným
závodům, jichž výrobní schopnosti nebyly dostačující. Zapojením formovačky na máslo jsme se rovněž přizpůsobili přání
spotřebitelů v dodávce másla, baleného do ¼ kg. Tím jsme si
připravili podmínky pro zpracování tak velikého množství másla, jak je dnes
vyžadována naším zásobovacím obvodem. Rovněž kapacita příjmových a úschovných nádrží byla postupně téměř
ztrojnásobena. Nebylo zapomenuto ani na rozšíření provozních místností, a to
jak pro výrobu, tak i pro uskladnění zboží. Pro sběr je nyní používáno cisteren, kterými je sváženo 95 %
vykupovaného mléka. Tento způsob sběru je rychlejší, méně namáhavý a levnější
s hlediska potřeby pracovních sil. Dnes
vykupujeme tak veliké množství mléka, že kdybychom pro sběr měli používati
jen konví, nebylo by ani možné příjem mléka časově zvládnout. Musíme ovšem přiznat, že bylo trochu zapomenuto na sociální
zařízení, ať už se jedná o šatny, koupelny nebo o vhodnou kulturní
místnost. Věříme, že i v tomto směru nastane zlepšení, aby podmínky pro
naše pracující byly příznivější. Za 25 let bylo v mlékárně přijmuto
celkem 273 420 000 l mléka. Množství tohoto mléka by zaplnilo celé
koupaliště na Břvech, jehož rozloha je 8 ha, a to
do hloubky 3,42 m po celé ploše. Toto mléko, naplněné do cisteren o obsahu
2 500 l, kterých používáme na sběr, představuje 108 000 cisteren.
Seřadíme-li 108 tisíc vozů bez mezer těsně za sebou, plnily by trať z Plzně
do Košic a zpět. Takovýchto zajímavých srovnání bychom mohli uvést ještě celou
řadu, jestliže bychom vyjádřili celkový počet vyrobených jednotek u ostatních
produktů. Cifry, ke kterým bychom dospěli, by jistě nebyly malé. Vždyť 25 let
je dosti dlouhá doba. Zároveň třeba si uvědomit, že provoz na mlékárně je po
všechny dny v roce a nezastaví se ani o těch nejvýznamnějších svátcích.
Nebyl dokonce přerušen ani v době Revoluce, ani ve chvílích, kdy bylo
sousední letiště v Ruzyni ostřelováno z pancéřového vlaku a
zasaženy i některé objekty v Hostivici. Tehdy bylo nutno plniti velmi
důležitý úkol – zásobovat bojující Prahu. Všechny uvedené miliony zpracovaných litrů mléka představují
nepřehlednou řadu pracovních hodin našich zaměstnanců. Jejich práce je
namáhavá a zodpovědná a mnohdy byla veřejně uznána. Letošního roku ku
příkladu byl závod dvakrát držitelem standarty podnikového ředitele, a to při
vyhodnocení za měsíc duben a srpen. Za dobré výsledky měsíce září byla závodu
propůjčena standarta KV KSČ a KOR. Těchto úspěchů bylo dosaženo poctivou prací všech zaměstnanců,
kteří se snaží o dosažení nejlepších výsledků. Přejeme jim proto při této příležitosti, aby i další léta byla
stejně úspěšná, aby při příštím jubileu se mohli opět pochlubit dobrými
výsledky. Ing.
Vančura |
Úvod -> Podniky
a živnosti -> Hostivická mlékárna -> Článek
v Hostivickém zpravodaji 1/1961