Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: image003

 

HOSTIVICKÉ SPOLKY

 

Úvod -> Hostivické spolky -> Spolky -> Sokol Hostivice -> Akce 1892 až 1918 -> 1912: Výročí 20 let

 

 

 

Tělocvičná jednota Sokol v Hostivici

 

Akce pro veřejnost v letech 1892 až 1918

 

Slavnost 20 let trvání jednoty

Hostivice, 9. června 1912

 

 

Ze sokolské pamětní knihy

 

Ve schůzi správního výboru odbývané dne 28. března zvolen ku uspořádání slavnosti 20-letého trvání jednoty slavnostní výbor sestávající z bratří: Tom Chlupatýho, Saifrta Al., Tomka M., Dusíka Fr., Macha Rud. a Kohoutka Jana, jemuž dáno na starost uspořádání celé slavnosti.

Výbor tento pořádal více schůzek a stanovil slavnost tuto na neděli dne 9. června s tímto pořadem:

Dopoledne:

V 9 hodin Uctění památky zesnulých členů na hřbitově hostivickém.

Slavnostní valné shromáždění.

Odpoledne:

Ve 3 hodiny Veřejné cvičení veškerého členstva na připraveném cvičišti v zahradě bratra Karla Nerada.

Po cvičení: koncert, dětské zábavné hry, buffet a.t.d.

Při slavnosti bude účinkovati sokolská kapela bratra Ant. Rybáře z Dušník.

 

Usnesením této schůze výboru jmenován bratr náčelník Václav Tomek z Jenečka pro jeho 20-letou horlivou činnost a zásluhy o myšlenku sokolskou, zakládajícím členem jednoty.

 

Slavnost 20-letého trvání jednoty dne 9. června 1912.

Slavnost zahájena o 9 hod. dopoledne průvodem na hřbitov ku návštěvě rovů zesnulých členů jednoty. Zde posmrtnou vzpomínku zesnulým přednesl br. Ant. Uhlík a položeny na rovy jejich skvostné kytice, jež zhotoveny sestrami ženského odboru. Po ukončení pak zapěna národní hymna „Kde domov můj“.

 

Po návratu do tělocvičny zapsali účastníci svá jména, jak následují:

 

 

 

Slavnostní valné shromáždění.

I.

O 10 hod. zahajuje bratr místostarosta Matěj Tomek slavnostní valné shromáždění za přítomnosti výše podepsaných sester a bratří. Uvítav přítomné slovy upřímnými, vzpomíná těch členů, jež odebrali se tam, odkud není návratu, na věčnost. Jsou to zesnulí bratři: Josef Sobotka, Jan Špaček, Josef Chlupatý, Antonín Ptáček, Ladislav Novotný a sestra Antonie Volfová. Budiž čest památce jejich.

Přítomní povstávají a tím vzdali poctu památce zemřelých.

II.

Po tomto udílí br. předsedající slovo jednateli bratru Janu Kohoutkovi, jež v obsažné řeči své nastínil kroky ku založení jednoty, její počátky a celé dějiny její za dobu 20-letého trvání.

Dějiny jednoty na mnoho místech zajímavé, vyslechnuty s naprostou pozorností všech přítomných.

Na vyzvání bratra předsedajícího hlásí se ku slovu bratr Josef Vlasák a vybízí v řeči své přítomné ku horlivé práci a podpoře jednoty. Zvláště poukazuje k tomu, by získán byl jednotě hojný dorost a žactvo, tím pak jednota sílila a vzrůstala.

Po tomto povstává bratr Alois Saifrt a slovy srdečnými promlouvá ku přítomným bratrům, jež po celých 20 let od založení až do dnes zůstali věrnými členy jednoty. Děkuje jim za vše, co ve prospěch této vykonali. Jsou to bratři: Kalous Josef, Novák Jan ze Sobína, Turecký Jan z Jenče, Šimáček Antonín ze Břvů a Tomek Václav z Jenečka.

III.

Pak zvláště obrací řeč svou ku bratru Václavu Tomkovi, jež co náčelník jednoty již 18 roků jest. Vzpomíná jeho činnosti tělocvičné, neúnavné jeho vytrvalosti ve službách jednoty. Staví jeho příkladnou horlivost za příklad členstvu a uvádí, že za tuto záslužnou práci sokolskou, jmenovala jednota bratra náčelníka svým zakládajícím členem. Na to odevzdán bratru Tomkovi diplom tohoto členství.

Za vzrušené nálady povstávají přítomní na vyzvání bratra starosty Tomáše Chlupatýho a na důkaz úcty a vážnosti provolávají bratru náčelníkovi upřímné sokolské „Na zdar!“

Rozechvěn v duši své povstává bratr náčelník a praví: Znaje tklivé a významné děje lidu českého, vzal jsem sobě za povinnost a neměl jsem většího potěšení, než zasvětiti služby své lidu, z něhož jsem vyšel, státi se platným členem národu svému. Považoval jsem práci sokolskou za nejpřednější v lidu a proto oddal jsem se jí dle svých sil a prosím všecky přítomné o podporu a lásku ku svaté věci sokolské.

Po tomto památném aktu, při němž bylo v oku mnoha bratří zříti slzu vděčnosti a radosti, ukončil bratr předsedající tuto památnou valnou hromadu sokolským pozdravem: „Na zdar!“

 

Odpolední slavnost.

Zamlžená obloha celý týden předcházející tento slavností den jednoty naší vyjasnila svoji tvář a slunko v plném jasu usmálo se v dnešní den.

Tu scházeli se četní návštěvníci již po poledni do zahrady bratra Nerada, kde o 2 hod. zahájila svoji činnost kapela bratra Rybáře z Dušník pěkným koncertem

O půl 3. hod. vstupuje na připravené cvičiště na dvoře br. Nerada naše drobotina sokolská, žáci za vedení bratra Kohoutka, počtem 24. Tito provedli na povel cvičení prostná, čtyři soustavy a přiměřené hry dětské. Když tito za potlesku obecenstva odchází, vstupuje na cvičiště nová haluz sokolstva, žákyně za vedení sester Mokrý a Bláhové ku cvičení s malými obručky. Po odbytí těchto upraveno nářadí a již přichází naše členstvo ve dvou družstvech cvičiti na nářadí. I. družstvo za vedení bratra Fr. Příhody bradla a II. družstvo za vedení br. V. Tomka koně na šíř. Mnozí bratři za své výkony sklízí odměnu potlesku.

Nejkrásnějším bodem dnešního pořadu možno nazvati vystoupení našich žen, jež v počtu ač malém v 8 členném družstvu provedli cviky na bradlech a pak vzorně prostná určená pro VI. slet všesokolský v Praze. Však i obecenstvo naše uznalo šlechetnou snahu našich sester a neskrblilo pochvalou potlesku.

Cvičily tyto sestry: Mokrá Marie, náčelnice, Kantová Božena, Bláhová Růžena, Kopernická Marie, Součková Božena, Koucká Marie, Votavová Anna a Karhanová Anna.

Po tomto přichází bratři počtem 14 členů, by provedli cvičení prostná sletová určená pro VI. slet všesokolský v Praze pořádaný.

Cvičení toto provedeno až na malé odchylky uspokojivě, což svědčilo o svědomité přípravě ku cvičení sletovému.

Na to seřadilo se veškeré členstvo na cvičišti a společně za zvuku sokolského pochodu „Lví silou“ opustilo za pochvalného potlesku obecenstva cvičiště.

Vystoupením tímto podán opět obecenstvu našemu důkaz, že jednota naše, ač malá, přec věrně plní povinnosti poslání svého v lidu našem.

Po ukončení cvičení pořádány pro naše žáky závody a hry za vedení bratří učitelů Al. Saifrta a Antonína Uhlíka. Žáci poděleni cukrovinkami a potřebnými drobnostmi.

V zahradě pak po celou dobu slavnosti obstarával pro občerstvení návštěvníků náš ženský odbor zastoupený sestrami M. Kohoutkovou, Annou Veselou a Marií Nebeskou buffet, jehož výtěžek byl 87 Kor, což jest uspokojující.

Rozprodej slavnostních odznaků obstaraly sestry: Anna a Mařka Horákovy, Anna Koucká a Ludmila Vlachová, Františka Jakoubková a Marie Kocourková.

 

Večer pak pořádán v tělocvičně slavnostní vínek, jímž slavnost ukončena.

Celkový výsledek slavnosti jak po stránce morální tak i finanční byl všestranně uspokojivý.

 

Slavnostní proslov na paměť této oslavy napsal a jednotě věnoval Frant. J. Pelz, učitel a skladatel sokolského pochodu „Lví silou!“

 

Ku předu, ku předu

zpět ni krok!

 

Prameny

 

Pamětní kniha Sokola Hostivice 1892–1912

 

 

Úvod -> Hostivické spolky -> Spolky -> Sokol Hostivice -> Akce 1892 až 1918 -> 1912: Výročí 20 let

 

Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: image003