Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: image003

 

HOSTIVICKÉ SPOLKY

 

Úvod -> Hostivické spolky -> Spolky -> Sokol Hostivice -> Akce 1892 až 1918 -> 1917: Výročí 25 let

 

 

 

Tělocvičná jednota Sokol v Hostivici

 

Akce pro veřejnost v letech 1892 až 1918

 

Oslava 25. výročí založení Sokola v Hostivici

Hostivice, 23. září 1917

 

Ze sokolské pamětní knihy

 

V měsíci září 1917 připadá výročí 25. založení jednoty naší.

Správní výbor usnesl se ve své schůzi dne 9. května 1917 konané tento den pro jednotu významný důstojným způsobem oslaviti. Stanoven byl zvláštní slavnostní výbor, kterému dáno do moci uspořádání celé této oslavy. Tento výbor sestával z bratří a sester: Tomka Václava, Saifrta Aloise, Růži Bláhové, Tittelbachové Heleny, Jana Kohoutka a Jaroslava Kubišty. V době příprav ku slavnosti měl výbor několik schůzí, stanoven byl celý pořad slavnosti, jež byl výborem jednoty schválen.

 

Pořad stanoven:

Dopoledne dne 23. září 1917 v 10 hodin slavnostní valná hromada.

Otevření sokolské výstavky.

Odpoledne ve 3 hodiny veřejné cvičení na dvoře bratra starosty s bohatým pořadem tělocvičným.

Večer pak sokolská veselice v tělocvičně u Neradů.

 

V den slavnosti shromáždilo se hojně členstva v místnosti tělocvičny u br. K. Nerada, kde zahájena oslava slavnostní valnou hromadou.

 

 

Valné shromáždění zahájil br. starosta Tomáš Chlupatý těmito slovy:

Vážení přátelé, drazí bratři a milé sestry!

Uplynulo čtvrt století od té doby, kdy několik nadšenců pro idei sokolskou usneslo se založiti jednotu sokolskou v obci naší. Smíme snad dnes říci, že úkol ten, jež zakladatelé jednoty na se vzali, hleděli jsme pokud možno uskutečniti. Nadešly různé doby života sokolského. Viděli jsme největší rozmach perutí sokolských, kdy celý národ náš i cizina s obdivem pohlížely na vykonanou práci a kázeň sokolskou. Viděli jsme, jak všecka tato velkolepá stavba měla býti přikvačivší bouří světovou, vichřicí smetena ze světa. Nestalo se tak. Sokolstvo vědomo se své úcty a posvátného úkolu svého, nezapomenutelnými zakladateli Fügnerem a Tyršem mu vloženým, přetrvalo dobu veškeré zloby. Ve všech těchto dobách i jednota naše jako činná složka ústrojí sokolského snažila se kráčeti ve stopách těchto s duchem času. Jako Sokolstvo vůbec, tak i jednota naše vyslala nejzdatnější síly členstva svého do pole a není možno dnes, v den pro nás tak významný, všecky zde bratrsky je uvítati. Vzpomínáme všech a doufáme, že návrat jejich šťastný bude, zároveň návratem ku lepší budoucnosti jednoty naší i celého národa a vlasti. Povinností naší budiž pracovati k tomu, aby nadešla doby, kdy uplatní se heslo „Co Čech, to Sokol“.

Konečně vzpomeňme i těch bratří a sester, jež za dobu 25-letého trvání jednoty na věčnost povoláni byli. Ať klidně odpočívají Ti drazí Sokolové, jichž perutě, kdysi volné zlomeny na vždy.

 

Přítomní povstávají a vzdávají takto čest památce zesnulých bratří a sester.

 

Po tomto vítá br. starosta přítomné a přikročeno ku pořadu schůze; udílí slovo bratru jednateli, jež podává zprávu svoji těmito slovy:

Drazí přátelé, milí bratři a sestry!

Rychlým krokem spěje běh života našeho do neznáma a přináší nám dni radostné i smutné a mezi těmi radostnými jest den dnešní, v němž slavíme 25-leté jubileum založení jednoty naší. Den tento významný v dějinách jednoty naší, přivediž nám na paměť všecky snahy našich pracovníků v jednotě a práce vykonaná budiž nám pobídkou ku pilnému konání povinností sokolských v dalších létech trvání jednoty.

V krátkosti chci Vám bratři a sestry nastíniti nejdůležitější okamžiky v dějinách jednoty naší a uvésti Vám na paměť, co hodno zapamatování, by znajíce děje a práci v jednotě vykonanou, tím více snažili svou pílí a konáním sokolských povinností jednotu v další činnosti její podporovati a dovésti ji tam, kam ji vésti snažili se Ti, jež stáli u jejího založení.

 

Další řeč bratra jednatele probírá děje jednoty za dobu jejího trvání, až přistupuje ku dnešní oslavě 25-letého trvání plodného života sokolského.

 

Konče v krátkosti děje jednoty přeji milé jednotě mnoho zdaru a rozkvětu, ať se skví v tom hrdém diadému Sokolstva jako perla rosná, na místě čestném vedle jednot druhých. Mnoho práce zapotřebí jest a bude v tom našem lidu českém a práce té ujme se každý z nás, až poměry stísněné se uvolní. Sokolstvo první v řadě pojalo myšlenku lid ujařmený křísit, budit a omlazovat. Přilož každý z nás ruku k dílu, s celým nadšením a tím dříve dospějeme tam, kde prápor náš sokolský se zdvihá v jasném vysoku na metě nejvyšší. Buďme čestnými nositeli jména Sokolského v dalších dobách, šiřiteli ideálů Tyršových. Věnujme se zcela tiché práci v jednotě a až přijdou Ti, jež povinnost občanská volala na zápasiště světové a rozmnoží řady naše, by pomohli nám nésti prápor jednoty naší ku cti jména českého. Odměnou za práci vykonanou bude nám uspokojení, že úspěchu jistého docílíme. Této práci společné, sokolské, v novém čtvrt století jednoty naší přeji mnoho zdaru a končím upřímným sokolským „Na zdar“.

Jan Kohoutek, t. č. jednatel

 

Po tomto předčítá sestra Helena Tittelbachová báseň, kterou jednotě ku 25-letému trvání věnoval br. František Pechlát, učitel v Hostivici.

Opis básně:

Sokolu v Hostivicích v upomínku na 25-leté trvání

Když poprvé Váš prapor, bratři, vlál

a bratru brat svou tiskl ruku,

nadšením každému i zrak Vám plál

a srdce v jednom bila tluku

to přátelský Jste uzavřeli kruh

v němž bratrství jest každý spjatý

v něm přísahal též slavně druhu druh

že jediný jen cíl mu svatý.

A k cíli tomu – roků dvacet pět –

Jste směřovali bratři stále

dnes hledět můžeš každý hrdě zpět

stanout však, leč jíti dále!

Jen mužně, bratři, dál a ještě výš

za ideami všeho lidství

by skutečností jednou bylo již

že u nás volnost, rovnost, bratrství

Výše ten prápor červenobílý

i hlavu výš z té české mdloby

dokažte každý svou vlastní pílí

že syny Jste veliké doby

Že vřavy válečné – mírový ruch

a mnohé změny světem letí

však nesmí změnit sokolský se duch

buď zdar mu v druhém čtvrtstoletí

V Hostivicích dne 23. září 1917

 

Po přednesení této básně připnula sestra náčelní Růžena Bláhová na prápor jednoty stuhu, kterou sestry ženského odboru ku dnešní slavnosti věnovaly.

Bratr náčelník Ibl Stanislav odevzdal pak sestrám pěkné album na podobenky. Album toto zakoupili cvičící bratři a věnovali ženskému odboru na památku 10-letého trvání odboru.

Bratr starosta odevzdává pak krátkým proslovem sestře náčelní Růž. Bláhové diplom zakládajícího členství jednoty za její neúnavnou a vytrvalou činnost v jednotě. Sestra Bláhová s poděkováním diplom přijímá.

 

Pak přikročeno ku zahájení výstavky, jež jednota prací bratří Kubišty Jaroslava a Kohoutka Jana v místnosti dolejší tělocvičny uspořádala. Předseda vzdělávacího odboru bratr Alois Saifrt poukázal na důležitost výstavky, na její rozdělení a uspořádání a výstavku prohlásil za zahájenou.

Případným doslovem bratra starosty byla slavnostní valná hromada ukončena a přítomní odebrali se ku prohlédnutí výstavky, kde br. vzdělavatel podal mnohé vysvětlení.

 

Obsah výstavky Sokola v Hostivici pořádané ve dnech 23. a 28. září 1917.

Založení jednoty.

Podobenky zakladatelů jednoty, starostové, jednatelé a správní výbor jednoty. Diagram členstva jednoty od jejího založení. Památky z dob založení jednoty v roce 1892. První zprávy tisku jednající o založení jednoty. Pamětní knihy jednoty, podobenky členů.

Cvičitelský sbor.

Diagram návštěvy cvičení členstva za dobu trvání. Diagram návštěvy cvičení žen za dobu trvání ženského odboru. Dále zobrazení návštěvy cvičení řemeslného dorostu, dorostenek, žáků a žákyň. Podobenky sboru cvičitelských mužů i žen. Rozličné podobenky členstva z dob trvání jednoty. Veřejná vystoupení jednoty, veřejná cvičení a památky z těchto. Památky ze sletů sokolských jako fotografií, dopisnic a.t.d. Vzorná knihovna sboru cvičitelského.

Odbor vzdělávací a zábavní.

Diagram vzdělávací činnosti jednoty za dobu 25 let. Členové odboru vzdělávacího tablem. Památky a fotografie z konaných výletů. Upomínky na zábavy: fotografie, pozvánky ze zábav, divadel a slavností jednotou konaných.

Knihovna.

Statistika knihovny a výpůjček za dobu trvání jednoty. Výstava vzácných děl knihovny naší.

Památky členů jednoty.

Koutek zasvěcený památce mučedníka kostnického Mistra Jana Husa. Husova knihovna a jeho spisy.

Památky z dějin Sokolstva a upomínky na slavné dny sokolské.

Literatura sokolská, činnost jednoty ve podporování obranných jednot.

Výstava Družstva pro postavení tělocvičny Sokolu v Hostivici.

Připojená výstavka hudebních skladeb pana Františka Jos. Pelze, učitele a skladatele pochodu a světoznámé hymny „Lví silou“.

Vstupné do výstavky bylo dobrovolné. Výstavka byla hojně navštívena a těšila se zasloužené pozornosti po oba dva dni trvání.

 

Veřejné cvičení jednoty pořádané na dvoře bratra starosty Tomáše Chlupatýho.

Za krásného podzimního odpoledne scházelo se v hloučcích obecenstvo a přátelé jednoty naší, by podílu brali na cvičení. Před třetí hodinou naplněno cvičiště diváky a po příjezdu vlaku od Prahy hrnuli se bratři i sestry z jednot přátelských na cvičiště. Cvičení zahájeno před půl čtvrtou hodinou s tímto pořadem:

I. Dorostenky cvičení se srpy, cvičily dorostenky: Mokrá Anna, Nová Růžena, Juglová Ludmila, Kenclová Marie, Horáková Anna, Bláhová Marie, Mynaříková Vlasta a Zábranská Julie.

II. Sbor cvičitelský žen kužele z V. sletu všesokolského, cvičily sestry: Bláhová Růžena, Tittelbachová Helena, Juglová Růžena a Kopernická Marie

III. Dorostenky tance národní, cvičily vpředu psané.

IV. Ženy prostná – šestice – cvičily sestry: Bláhová Růž., Tittelbachová Helena, Juglová Růžena, Kopernická Marie, Mokrá Anna a Koucká Marie.

V. Muži a dorost prostná, skupinková – cvičili bratři Ibl Stanislav, Dusík Štěpán, Kohoutek Karel a Kohoutek Jan, dorostenci Procházka M., Zachariáš V., Nitka Josef, Mach Bohumil a Hyml Ferdinand.

VI. Ženy Slezská Beseda, tančily sestry: Bláhová Růž., Tittelbachová Hel., Juglová Růž., Kopernická Maerie, Chalupová Marie, Bláhová Marie, Koucká Marie, Horáková Anna.

VII. Společná skupina všeho členstva znázorňující hold 25-letému trvání.

Touto cvičení ukončeno.

Veškerá cvičení provedena pěkně a odměněna uznáním obecenstva. Národní tance dívek provedeny v krojích na způsob řeckých. Slezská Beseda předvedena v krojích národních, byla práce sester odměněna potleskem a uznáním.

Cvičení i výstavka fotografována a snímky uloženy do archivu jednoty.

 

O zdar slavnosti a jejího provedení slučí přičísti zásluhu bratřím: Jar. Kubištovi, Al. Saifrtovi, Janu Kohoutkovi, Karlu Houškovi, Tom. Chlupatýmu a Mir. Neradovi, pak sestrám Růži Bláhové, Heleně Tittelbachová a Růži Juglové.

 

Čistý výtěžek ze slavnosti věnován byl fondu pro postavení památníku padlým vojínům z Hostivice a okolí v Hostivici v obnosu 203 Korun 38 haléřů.

Též věnováno z výtěžku 50 Korun v prospěch záchrany sokolských domů v menšinách českých.

 

Tím ukončeno prvé čtvrt století života jednoty naší, v naději časy lepší v době přicházející.

Jen mužně dál a výš!

 

Fotografie

 

Veřejné cvičení na dvoře u Chlupatých (Husovo nám. čp. 9)

 

Výstava k výročí

 

Prameny

 

Pamětní kniha Sokola Hostivice 1892–1912

Sbírka TJ Sokola Hostivice

Sbírka autora

 

 

Úvod -> Hostivické spolky -> Spolky -> Sokol Hostivice -> Akce do roku 1918 -> 1917: Výročí 25 let

 

Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: image003