Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: image003

 

HOSTIVICKÉ SPOLKY

 

Úvod -> Hostivické spolky -> Spolky / Dobrovolné organizace -> Baráčníci Litovice -> Historie

 

 

         

 

Vlastenecko-dobročinná sdružená obec Baráčníků v Litovicích

 

Pramen k historii organizace

 

60 let činnosti litovických baráčníků

(Zpráva z Hostivického měsíčníku z prosince 1989)

6. dubna 1930 byla v Najmanově hostinci Na Bezovce založena Vlastenecko-dobročinná sdružená obec Baráčníků. Tato organizace, založená v Kolíně roku 1879, vznikla sdružením mnoha drobných stolních společností, které si vzaly za úkol podporovat české školy v našem pohraničí, kde tenkrát převládal německý živel. Baráčníci spolupracovali se Severočeskou národní jednotou i jinými podpůrnými spolky a ve prospěch českých škol posílali výnosy různých sbírek nebo výtěžky ze zábav, besídek a divadelních představení.

Název „baráčníci“‚ označující původně malé chalupníky bez pozemků nebo jen s malou výměrou půdy, měl vyjádřit, že spolek chce sdružovat hlavně nemajetnější vesnické vrstvy. Proto také dodnes mají baráčníci na svém odznaku podhorskou chalupu pod rozložitou lípou.

Když po převratu v roce 1918 převzala péči o veškeré školy nově vzniklá Československá republika‚ vzali si baráčníci za úkol pečovat o rozvoj jedenácti obci na Vitorazsku při rakouské hranici. Tyto obce byly totiž podle mírové smlouvy v Saint Germainn přivtěleny k naší republice a potřebovaly všestrannou pomoc.

Ale roku 1930 už ani tento úkol nebyl aktuální. Zato se objevila jiná možnost veřejně prospěšné činnosti. Baráčníci i nadále pečovali o udržování starých zvyků a tradic, ale navíc v létech hospodářské krize pořádali vánoční nadílky pro děti nezaměstnaných, opatřovali jim na zimu teplé oblečení a obuv.

Baráčníci mají své vlastní spolkové názvosloví. Místní organizace se nazývá obec, její členové se nazývají mezi sebou po staročeském vesnickém způsobu – sousedé a tetičky. Obec neřídí předseda, ale rychtář, písemnosti nevyřizuje jednatel, ale syndik, o pokladnu se nestará pokladník, ale berní, jeho práci nesledují kontroloři, ale slídilové, nevybírají se příspěvky, ale kontribuce. Členové výboru jsou konšelé, zvláštní postavení zaujímají pantatínek a panmaminka, o zábavu se stará švandymistr a o pořádek dráb. Sezení zahajuje rychtář poklepem tzv. rychtářského práva, dřevěného odznaku rychtářské pravomoci ve formě lidské ruky. Každou veřejnou promluvu na sousedském sezení je třeba začít ustálenou formulí: Počestné právo, vážený rychtáři, milí sousedé a tetičky. Před zahájením se přítomným podává pocta, t. j. chléb a sůl. Velké úctě se těší obecní prapor. Ten býval vždy dán do používání slavnostním křtem, kdy hlavní úlohu hrála matka praporu a jeho kmotry. Baráčnický kroj býval stylisovaný středočeský, v novější době nosí muži košile s vyšitým lidovým vzorem a čapky s perem či tříbarevnou kokardou. Ženy pak obdobně zdobené blůzičky či jakékoli národní kroje.

Litovická Baráčnická obec měla v době svého založení 25 členů a jejím prvním rychtářem byl Karel Chalupa ze Břvů. Tam se později vytvořila samostatná obec, nazvaná podle topolů kolem rybníka Topolany. Škoda, že při renovaci Dělnického domu se ztratily všechny spolkové kroniky z let 1934–1958. Byl v nich i kus historie naší obce.

Baráčníci sdružení ve veleobci, rozdělené na 26 žup, mají dnes asi 25 600 členů. Letos oslavili 110 let působení velkým průvodem z Malé strany přes Karlův most na Žofín.

Litovická baráčnická obec mívala asi 120 členů, k dnešnímu dni je jich 77. Její činnost je ohrožena tím, že nemá dost mladých lidí, ochotných přijmout veřejné funkce. Není sice součástí Národní fronty, ale úzce s ní spolupracuje. Podílí se na všech významných oslavách, na brigádách pro zvelebení životního prostředí i na sběru druhotných surovin.

V minulosti pořádali Baráčníci hojné krojované slavnosti, hlavně staročeské stavění májů, maškarní veselice i divadelní představení. Dnes se omezují jen na dětské karnevaly, zábavy pro členy a na pořádání kulturně vzdělávacích i rekreačních zájezdů.

Přáli bychom baráčníkům, aby našli mladé nástupce a aby mohli oslavit své šedesátiny s radostnými perspektivami.

V. N., A. T.

 

 

Úvod -> Hostivické spolky -> Spolky / Dobrovolné organizace -> Baráčníci Litovice -> Historie

 

Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: image003