Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: image003

 

HOSTIVICKÉ SPOLKY

 

Úvod -> Hostivické spolky -> Spolky / Dobrovolné organizace -> Baráčníci Litovice -> Historie

 

 

         

 

Vlastenecko-dobročinná sdružená obec Baráčníků v Litovicích

 

Pramen k historii organizace

 

Historie vzniku Vlastenecko-dobročinné sdružené obce Baráčníků „Litovice“ v Hostivici II.

(Přepis oficiálního dokumentu baráčnické obce z 10. března 1971)

V roce 1930 se usneslo několik litovických usedlíků, že si založí podpůrný spolek, takzvanou Baráčnickou obec. Byli to občané a pak zároveň zakládající členové: Hroník Ant., Chalupa Karel, Tejnor Ant., Šoura Václ., Novák Václ., Tvrdý Jos., Šlapánek Frant., Kuzdas Frant., Tůma Eman., Fiala Karel, Černý Jan, Korbel Frant., Dušek Jar., Toman Josef, Doksanský Václ., Šroubek J., Pacovský Ant., Verner Jos., Minaříček Boh., Minaříčková Bož., Hytych Václ., Řečinský  Eman., Vorlíčková M., Najmanová, Zykán Jos., Minaříková Bož., Tůmová Anežka, Šlapánková Julie, Fialová  A., Korbelová A., Korbelová E., Řečinská M., Váchová Bož. ml., Pajmová Frant., Šourová M., Honzátková Frant.

K založení obce Baráčníků v Litovicích přišel z nádraží průvod s hudbou p. Karla Linka, a to hosté zastupující baráčnické obce z Prahy-Smíchova, Holešovic, z Malé Strany, z Hořelice a z Hostivice.

Zasedání zahájil rychtář obce Baráčnické Petr Gütt Smíchov, soused Soukup, který ve svém projevu vyzvedl myšlenku baráčnictva šířit, udržovat staré zvyky a obyčeje, kde jich není, tyto zavádět, uchovat národní kroje a památky. Po seznámení všech baráčnických ideálů byla obec založená a obec Petr Gütt Smíchov se stala mateřskou obcí pro obec Litovice.

Obec Baráčníků Litovice povolená 1930 Zemským úřadem v Praze pod č. 353.621 19-A-3276 ai 1930.

Od 14. dubna 1930 již obec začala pracovati se zvolenými funkcionáři.

Obec začala konati různé zábavy, kulturní i společenské a taneční zábavy, masopustní průvody s maskami, staročeské máje, dětské slavnosti, dožínky a podobně. Navštěvovala jiné obce při různých slavnostech a výročí.

Z příjmu a z výtěžku pak podporovala přestárlé členy a sociálně slabší a na konec roku k vánocům konala nadílku dětem členů, též podporovala české menšiny v pohraničí a přispívala na menšinovou školu, a to až do roku 1939, kdy nacistická okupace ztlumila vývoj obce Baráčnické do úplného klidu. Po osvobození v roce 1945 znovu bývalí funkcionáři jako rychtář Kocourek St., syndik Tejnor Ant., berní Hájek Boh., pantatínek Holeček, panmaminka Šourová dali se do práce a obec znovu přivedli k životu.

Nyní z výtěžků se již nepodporovaly menšiny v pohraničí, ale přispívalo se na vybavení baráčnické zotavovny ve Svojšíně a pak v Černovicích u Tábora, místním institucím jako škole, na knihovnu, mateřské škole, jeslím, sboru občanských záležitostí, na místní rozhlas a podobně. Též i jiným složkám a organisacím, když jsme požádáni o podporu, nikdy není odmítnuto.

V roce 1949 obec si pořídila prapor, s kterým se zúčastňuje všech slavností baráčnických, májových slavností a naposledy na posledním doprovodu svého člena.

Po roce 1949 se naše obec podílí svou měrou jako řádný člen Místního výboru Národní fronty na rozvoji obce Hostivice také tím, že ze svého středu deleguje poslance do MNV a různých komisí.

Dále se naše obec zapojuje do děje místních potřeb, jako jest pomoc při různých špičkových pracích v zemědělství neb akce Z, kde naši členové vykazují hodně odpracovaných brigádnických hodin. Též se věnují sběru odpadových surovin, což jest pro celkové hospodářství v naší zemi velmi cenné. Na výzvu MV NF neb MNV při různých slavnostech naše členstvo kulturně účinkuje. Nadále naše obec pořádá různé zábavy, pro své členy koná kulturní zájezdy v rámci „poznej svou vlast“, též dle možnosti podporuje staré členy i instituce.

Dnes má naše obec 122 členů, z toho jednoho zakládajícího, a to souseda Tejnora Ant.

Správné jméno obce: Vlastenecko-dobročinná sdružená obec Baráčníků „Litovice“ v Hostivici II. Rychtářka Slámová Anna, syndik Novák Josef. Podléhá: III. župě Baráčníků Mistra Jana Husi na levém břehu Vltavy Praha l. Malá Strana. Obě pak Ústředí Veleobce Baráčníků v Praze.

 

 

Úvod -> Hostivické spolky -> Spolky / Dobrovolné organizace -> Baráčníci Litovice -> Historie

 

Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: image003